top of page
Obrázek autoraMarie Čechová

🤖GENIUS na VědaFestu

Ve středu se žáci 2., 3. a 4. třídy zúčastnili VědaFestu. Pro mladší děti to byla příležitost objevovat svět vědy jako návštěvníci, zatímco starší děti se aktivně zapojily jako prezentující u stánku debrujárů.


V roce 2011, u příležitosti Mezinárodního roku chemie, se zrodil nápad spojit výzkumné instituce a školy chemického zaměření a představit široké veřejnosti zábavnou formou důležitost moderní chemie. Cílem bylo zvrátit mýtus o „škodlivé“ chemii a ukázat, že moderní chemie je nedílnou součástí našeho každodenního života. Tak vznikl Chemický jarmark, první ročník akce, která dnes známé jako VědaFest.


Malá ochutnávko toho, co bylo možné na VědaFestu zahlédnout:

U záchranářů se žáci učili první pomoc a nyní už vědí, jaké je to zachraňovat člověka a resuscitovat ho. Díky budoucím lékařům z Univerzity Karlovy si účastníci vyzkoušeli, jaké je to být medikem. Jejich úkolem bylo vložit orgány na správné místo v lidském těle. U kriminalistů se dozvěděli něco o daktyloskopii, která využívá jedinečnosti a nezaměnitelnosti otisků prstů k individuální identifikaci osob. A protože bylo slunečné počasí, naši žáci měli možnost sledovat Slunce pomocí astronomického dalekohledu. Třešničkou na dortu byla chemická show pořádaná Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze.



Cíle a zaměření VědaFestu

Interaktivní přístup: Hravou a interaktivní formou přibližovat vědní obory všem věkovým skupinám.

Popularizace vědy: Cestou tvůrčích expozic popularizovat vědu.

Praktické využití: Představit moderní výzkum všech vědních oborů a jeho praktické využití.

Podpora zájmu o vědu: Podchytit zájem dětí a mládeže, zejména o přírodovědné a technické obory.

Aktuální témata: Přiblížit veřejnosti aktuální témata společnosti.


Více o debrujárech GENIUS školách zde.


Pro mnoho dětí to bylo nejen zábavné odpoledne, ale i inspirativní zážitek, který může některé žáky inspirovat k zájmu o vědu a techniku.


42 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


GENIUS Logo school a kindergarten-01.jpg
bottom of page