top of page
Obrázek autoraPavlína Zuzová

🧪 DEBRUJÁŘI V MŠ A ZŠ GENIUS

Na základní škole jsme otevřeli Debrujárský klub ve spolupráci s Asociací malých debrujárů České republiky. Postupně budou debrujárské aktivity začleňovány i do programu starších tříd v mateřských školách. Velice se těšíme na spolupráci, kterou jsme odstartovali 1. debrujárskou konferencí.


Hnutí malých debrujárů pochází z Kanady a Francie, kde vzniklo jako reakce na potřeby zvýšit zájem dětí o přírodovědné a technické předměty. Slovo debrujár je francouzského původu, vzniklo ze slov "débrouillards" šikovný a "se débrouiller" objevovat, umět si poradit. V ČR vznikla Asociace malých debrujárů v roce 1992.


Postupně byly zakládány kluby debrujárů na středních, základních a nově i na mateřských školách. Smyslem je nabídnout dětem přírodní vědy hravou formou. Připravit pro ně zajímavé pokusy, které si děti samy mohou vyzkoušet.


Pět principů, které hlavně debrujárství rozvíjí:

  1. dovolovat samostatný rozvoj dítěte

  2. předkládat dítěti zábavné činnosti, které stimulují a probouzejí jeho zájem o vědu

  3. využívat otevřenost dítěte k vědeckým jevům, se kterými se denně setkává

  4. rozvíjet zvídavost a smysl pro zodpovědnost dítěte

  5. být návazné na úroveň rodinnou, školskou a sociální

Debrujárský klub GENIUS

Filozofie debrujárů přímo zapadá do našeho programu GENIUS MIND, proto klub debrujárů vznikl také na naší základní škole. Vedoucím klubu je pan učitel Roman. Některé pokusy a aktivity budou probíhat během vyučování v anglicky vedené části výuky, jiné experimenty budou připraveny do odpoledního klubu.



Navazující akce:


🧪1. Debrujárská konference

Hned teď na začátku prosince jsme se zapojili do prvního ročníku Debrujárské konference, v rámci které týmy z jednotlivých škol prezentovaly během 5 až 10 minut jeden fyzikální či chemický pokus.

🏆 Pohár vědy

Přihlásili jsme se také do celostátní soutěže Pohár vědy, která bude probíhat od února 2023. Ústřední kolo pak proběhne 9. - 11. června 2023. Pro nejlepší řešitele je zde i Mezinárodní kolo v září 2023.


Pro naše školy mají debrujáři speciální význam, protože přímo formovaly studijní léta na základní škole naší ředitelky a autorky našeho vzdělávacího programu GENIUS Mind, Petry Langerové. “Debrujárské aktivity byly pro mne prvním ukazatelem, že vzdělávání není jen o biflování a učení se nazpaměť, ale že se lze učit praxí a prožitkem, což dítě motivuje k získávání dalších vědomostí a především posiluje jeho sebevědomí.



95 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


GENIUS Logo school a kindergarten-01.jpg
bottom of page