top of page

🏞Tipy na víkendové aktivity

Nevíte, co podniknout s dětmi o víkendu? Máme pro Vás pár tipů, protože soboty i neděle jsou skvělou příležitostí pro vytváření nezapomenutelných zážitků s Vašimi dětmi. Chcete-li plánovat aktivity, které budou zábavné a zajímavé pro celou rodinu, můžete vybírat z celé řady možností. Od venkovních dobrodružství po kreativní a vzdělávací aktivity, existuje mnoho způsobů, jak trávit čas spolu jako rodina a vytvářet silné pouto společných zážitků.


Výlety za zvířátky

V Praze a okolí je skutečně mnoho míst, kde si můžete užít setkání se zvířátky a objevovat fascinující svět zvířecího království. Kromě již známé pražské ZOO v Troji, která patří mezi nejlepší na světě, je možné navštívit méně známá a přesto zajímavá místa. 

Pokud se vydáte do Holešovic, můžete navštívit mořský svět, kde se můžete obdivovat různé druhy ryb, žraloků, korálů a dalších mořských tvorů. Pro milovníky exotických zvířat je pak skvělou volbou návštěva krokodýlí ZOO

Praha a její okolí nabízí několik ZOOparků, které jsou skvělým místem pro rodinnou zábavu. Některé z nich umožňují návštěvníkům krmit zvířata, a dokonce je pohladit. Tento rodinný výlet můžete spojit s obědem, procházkou po okolí a zároveň se dozvědět něco nového. Zvířátka můžete nakrmit v Farmapark Soběhrdy necelou hodinu od Prahy. Park nabízí možnosti občerstvení a jiné aktivity jako například plovoucí kruhy. Další možností je Zoopark Olovnice, jedná se o kontaktní ZOO, kde si můžete pohladit morčata, kozy i surikaty. Samozřejmě i v samotné Praze je dostatek možností pro výlety do Zooparků. Mezi oblíbené lokality patří Zoopark Milíčov, Zookoutek Malá Chuchle, Toulcův dvůr nebo Divoká zahrada v Hostivaři. Pokud byste chtěli něco děsivého, tak můžete vyrazit do DinoParku Harfa


Výlety kousek od Prahy

Ať už se vydáte do blízkého lesa, na vrchol hory, nebo do vzdálených měst, každý výlet je jedinečnou příležitostí k obohacení, poznání a odpočinku. Níže naleznete pár tipů na výlety v okolí Prahy. 

Největší zajímavostí města Beroun je medvědárium, kde na Vás bude čekat večerníčkový medvěd Kuba. Vyšplhat můžete i na nedalekou rozhlednu a svézt se na obří skluzavce. Pokud budete mít štěstí, tak na náměstí můžete navštívit slavné hrnčířské trhy. 

Necelých 7 kilometrů od Berouna se nachází keltské oppidum Stradonice, kam se můžete vydat z Prahy vlakem. V zámku Nižbor najdete expozici, která se věnuje tomuto tématu a pokud Vám zbyde čas, můžete navštívit místní sklárnu.

“Na Okoř je cesta jako žádná ze sta…” Kdo by neznal známou táborovou písničku? Zřícenina Okoř je jen kousek za Prahou a z Nádraží Veleslavín jste tam za půl hodiny. Kdo ví, třeba na Vás bude čekat Bílá paní s překvapením.

A pokud patříte mezi fanoušky vlaků, tento výlet bude přímo pro Vás. V Lužné u Rakovníka naleznete Muzeum Českých drah. Obdivovat zde budete historické motoráčky, dieselové či elektrické lokomotivy. Dominantou tohoto muzea jsou parní lokomotivy z dob Rakouska-Uherska.


Více tipů naleznete zde:


Tipy na doma

Pokud zrovna nepřeje počasí na venkovní aktivity, je potřeba si připravit něco zábavného na doma. Existuje mnoho možností, jak si užít čas a bavit se, aniž byste museli opustit pohodlí vašeho domova. Níže naleznete pár tipů na domácí aktivity.

Vytvořte s dětmi dinosauří údolí! Pomozte dětem vytvořit model dinosauřího údolí pomocí papíru, lepenky, hlinek nebo jiných materiálů. Děti mohou vytvořit dinosauří tvary, vybarvit je a umístit je do krajinářského prostředí.

Vytvoření domácí modelíny je skvělý způsob, jak zapojit děti do kreativního procesu a zároveň podnítit jejich smysly a motoriku. Na internetu najdete několik receptů na výrobu, a můžete si vybrat ten, který Vám nejvíce vyhovuje nebo který máte k dispozici ingredience. Děti budou nadšené, když si samy vyrobí svou vlastní modelínu, a mohou se s ní hrát a tvořit různé tvary a objekty. Navíc, pokud ji správně uložíte, modelína jim vydrží i několik týdnů. https://mamadodeste.cz/5-tipu-na-diy-modelovaci-hmoty-pro-deti-recepty-hodnoceni-a-navody/


Nezapomeňte, že společný kvalitní čas můžete strávit i společnými činnostmi v domácnosti jako například vařením, sekání dřeva na chalupě a podobnými aktivitami. Nejenže děti pomůžou v domácnosti, ale zároveň se naučí něco nového, co se jim  bude hodit, až budou v budoucnu potřebovat.  

Důležité praktické dovednosti je vhodné rozvíjet již od dětství. Oprava poliček nebo sestavování skříní může být skvělou příležitostí pro děti naučit se pracovat s nástroji. Malé úkoly, jako je držení šroubováku a přidávání šroubků, umožní dětem zažít pocit úspěchu a hrdosti na vlastní práci.

Proč si nezkusit upéct něco dobrého k snídani? Děti se jistě rády zapojí do pečení nějaké dobrůtky. Míchat, válet těsto nebo vykrajovat? To jistě pro ně nebude žádný problém. Společné vaření a pečení přináší dětem pocit důležitosti a sebedůvěry, když vidí, že jejich příspěvek má význam a přináší radost ostatním.

 Jaro je tu, a proto je nejvyšší čas začít sázet! Co si zasadit různé bylinky, které nejsou nijak náročné na péči? Zcela určitě budete mít všichni radost, že Vám tak pěkně rostou před očima. Kromě bylinek můžete zkusit zasadit rajčátka či papriky, není nad to vypěstovat si vlastní zeleninu, která bude chutnější a děti si navíc uvědomí celý proces vzniku jídla.

Příroda se probouzí a zvířátka vylézají ven. Proč jim neudělat radost a zároveň je moci pozorovat? Nebylo by hezké je pozorovat na zahradě, balkóně či okně? Ptáčci Jistě ocení něco dobrého na zub. V jarním období si začínají stavět hnízda a pečovat o svá mláďata. Postupně přestávají z krmítek vybírat semínka a raději se obrací k různým rostlinám a druhům hmyzu. To je proto, že potřebují získat potravu pro svá mláďata, která nezvládnou jíst semena. Tak ptáčkům pomožte a vytvořte jim krmítko ze staré PET lahve nebo květináče. Fantazii se meze nekladou!






Trávení víkendu produktivně s dětmi má několik důležitých výhod:


Rodinné pouto: Vytváření společných zážitků a strávení kvalitního času společně posiluje rodinné pouto. Aktivity, které sdílíte, mohou dětem vytvářet pocit bezpečí a přinášet radost.


Rozvoj dovedností: Produktivní aktivity mohou dětem pomoci rozvíjet nové dovednosti a zájmy. Například při společném vaření se učí kuchařské základy a zlepšují své jemné motorické dovednosti.


Rozvoj kreativity: Aktivity jako malování, modelování nebo vytváření uměleckých projektů podporují kreativitu a fantazii dětí. Mohou se tak vyjádřit prostřednictvím různých uměleckých médií a objevovat svět kolem sebe.


Učení se novým věcem: Trávení času produktivně může být zábavnou formou učení. Můžete s dětmi prozkoumat nová témata, například přírodní vědy při návštěvě muzea nebo historie při prohlížení starých fotografií.


Zdravý životní styl: Aktivní a plnohodnotný víkend může podporovat zdravý životní styl dětí. Venkovní aktivity jako sportování, procházky nebo hry venku přinášejí nejen fyzické, ale i duševní zdraví.


Paměťové zážitky: Výlety, dobrodružství a společné aktivity vytvářejí vzpomínky, které děti budou nosit s sebou po celý život. Tyto vzpomínky mohou posilovat rodinné vazby a přispívat k pozitivnímu vnímání rodinného prostředí.


Nezáleží na tom, jestli se rozhodnete pro venkovní dobrodružství nebo umělecké projekty. Důležité je trávit čas spolu a posilovat pevné vazby pro šťastnou a harmonickou rodinnou atmosféru.


Máte nějaké své tipy, o které byste se chtěli podělit? Neváhejte a napište nám je jako další inspiraci do komentářů!




169 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
GENIUS Logo school a kindergarten-01.jpg
bottom of page