top of page

🏫 Příběh naší základní školy

Je tomu rok, co jsme spustili zápisy do úplně PRVNÍ první třídy naší vysněné základní školy. Ze začátku byl plán jasný😎… Po otevření naší druhé pobočky na Smíchově, kterou jsme si pronajali v říjnu 2019, navážeme ihned základní školou. Termín byl daný i kvůli našim dětem, protože se Vincent a Sofinka chystali od září 2020 do základní školy a my jsme jim chtěli dopřát stejné výjimečné a individuální vzdělávání, které měli v mateřské škole.


Školka na Smíchově se otevřela v únoru 2020, což bylo asi to nejhorší načasování. V březnu přišel Covid a všichni jsme se báli. Báli jsme se o naše děti, o zdraví, o živobytí. Ano, měli jsme jasný plán, ale otevírat mateřskou, natož tu základní školu, v době Covidu jsme si tedy opravdu neplánovali🤔. Se starostmi o rozjezd a financování naší druhé pobočky se Základní škola GENIUS musela odložit.


Vincent se Sofinkou byli zapsáni do svých spádových škol k domácímu vzdělávání, kdy chodili stále do naší školky, ale zároveň plnili učební osnovy v jejich spádových školách. Tyto měsíce nás s ohledem na propastný rozdíl mezi tím, co naše děti zažívaly v naší školce a co zažívaly na spádové škole při pravidelných návštěvách a přezkušování, opět pevně utvrdily v tom, jak je důležité modernizovat základní vzdělávání a proč chceme naši vlastní základní školu, která by navazovala na náš bilingvní vzdělávací koncept.


Koncem roku 2020 se situace trochu zklidnila a tak jsme začali opět aktivně vyhledávat vhodné budovy. Budovy, které budou kolaudovatelné, finančně dostupné a budou odpovídat našim “skromným” potřebám. V této době jsme se soustředili hodně na objekty na Praze 5, což se následně ukázalo jako naprosto nereálné. A pak přišel slavný konec února 2021 a březnový lockdown, kdy nás úřady zavřely a my jsme opět museli přejít, jako všichni, na krizové řízení.


Překonávat toto období nejistoty a zároveň se snažit růst tak, aby to bylo udržitelné a odpovědné, bylo velice náročné. Nakonec jsme díky rodičům, kteří nám svěřili svou důvěru a přáli si, aby děti pokračovaly s námi, otevřeli první třídu v prostorách naší školky na Smíchově. Byl to vzhledem k situaci dobrý kompromis a dal nám prostor se nadechnout.


Opět jsme hledali domov pro naši školu, ale tentokrát jsme rozšířili radiál o pár kilometrů blíž k naší první pobočce ve Strašnicích. Na dobře dostupné Praze 4 jsme nakonec volili mezi dvěma budovami.

Předevčírem jsme si byli vyzvednout klíče od nové budovy naší základní školy v Dolnokrčské ulici. Vybrali jsme si takovou budovu, ve které se budou naše děti cítit příjemně, bude zde přátelská rodinná atmosféra, taková, jaká je v našich školkách. Nyní se moc těšíme na rekonstrukci a zařizování, abychom se mohli s příchodem nového školního roku přesunout.



Na další kapitolu naší mise se velmi těšíme, neboť již nyní sledujeme, jaké pokroky naše děti dělají v současných prostorách. Sledujeme, jak se z nich stávají výjimečné samostatně myslící sebevědomé bytosti, každý z nich je jiný a tak k nim i přistupujeme. Ale to nejdůležitější je, že chodí do naší školy šťastné, což znamená, že se nám naše sny, cíle a vize plní. Znamená to, že se nám daří hodnoty, které si myslíme, že jsou v moderním světě nezbytné pro spokojený a naplněný život, předávat dál😊.




185 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
GENIUS Logo school a kindergarten-01.jpg
bottom of page