top of page

🚇 Polytechnická výchova v Království železnic

V minulých dvou týdnech se studenti z našich předškolních tříd vydali do Království železnic, kde byl pro ně připraven vzdělávací program o řemeslech a povoláních, který vznikl ve spolupráci s Hospodářskou komorou hlavního města Prahy a s finanční podporou Evropských strukturálních fondů. Program je realizován formou edutainmentu (vzdělávání hrou), která společně s „wow“ efektem pohledu na obří funkční modelová kolejiště přirozeně generuje vyšší zájem dětí a ověřeně zvyšuje míru zapamatování získaných informací.

Studenti vyjeli na exkurzi MHD, aby byli správně naladěni. Po příchodu do Království železnic se jich ujala paní průvodkyně, která je seznámila s rámcovým programem a hned z kraje prověřila jejich znalosti kvízem v podobě poznávání dopravních prostředků či charakteristiky barev na semaforu. Nechyběly ani “zákeřné otázky” v podobě: kdo je to řidič, kdo je to strojvedoucí, kdo z nich může řídit jaký dopravní prostředek, nebo co je to návěstidlo.

Po tomto krátkém rozehřátí mozkových závitů následovala prohlídka expozice jednotlivých dopravních prostředků a především zmenšeného modelu Prahy, na němž byly k vidění nejen auta, vlaky, tramvaje, ale také třeba i lodě nebo metro a pomocí tlačítek bylo možné jednotlivé modely “oživit”. Kromě individuálních aktivit byla součástí i práce ve dvojicích či trojicích. Úkolem bylo postavit kolejnice do kruhu, po kterém jezdil elektrický vláček. Studenti na koleje napojili jednotlivé barevné kostičky a sledovali, co bude vlak dělat - zda zastaví, zpomalí, zrychlí či začne couvat. Zlatým hřebem pak byla návštěva modelů tramvaje a autobusu, které bylo možné si i vyzkoušet a usednout na místo řidiče.

Cílem tohoto výletu bylo představit i fakt, že ne vždy se lidé okolo nás v dopravních situacích chovají bezpečně a je tedy důležité vědět, jak si v kterých situacích počínat a jak předcházet možným nehodám. Kromě poučení o bezpečnosti se studenti seznámili s dalšími povoláními a také širším okolím svých škol. Děkujeme Království železnic a Hospodářské komoře hlavního města Prahy za skvělý program.




49 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
GENIUS Logo school a kindergarten-01.jpg
bottom of page