top of page

🏫ZŠ GENIUS nový člen asociace MIŠ

Naše Základní škola GENIUS se připojila k asociaci malých inovativních škol. MIŠ vznikla v roce 2015 na základě myšlenky několika malých soukromých škol vytvořit lokální skupinu vzájemné podpory. Postupem času se ale ozýval stále větší počet dalších škol, které potřebovaly poradit nebo přímo hledaly organizaci, která by jim pomáhala a hájila jejich zájmy. 


Na začátku roku 2023 se asociace rozhodla otevřít dveře a nabídnout partnerství dalším školám, které se snaží prošlapávat cestu inovativního vzdělávání a nechtějí na to být samy.


Hlavní cíle

Propojovat inovativní školy

Sdílení inspirace a zkušeností 

Organizovat vzdělávací akce a přátelská setkání

Zastupovat školy 

Podporovat ředitele a zřizovatele 



V polovině března byla naše ředitelka Jarmila Čechová na setkání ředitelů inovativních škol v Jaroměři na ZŠ Křišťál. Škola vychází z principů tzv. jenského plánu, který vychází z toho, že děti mají připraveny ve třídách pomůcky a učební materiály a velkou část hodiny se vzdělávají zcela individuálně.

Vedení této školy, Mirka a Pavel Paličkovi, se podělili o své cenné poznatky.

Jedním z témat byla zkušenost s programem KIVA pro prevenci šikany a také ukázali vysvědčení sestavené v rámci pilotního testování projektu Vysvědčení jinak.

Nezapomněli účastníkům odprezentovat žákovský diář s detailně propracovaným systémem sebehodnocení a sebeřízení žáků, na kterém se pracovalo sedm let.

Na závěr celého setkání se účastníci dozvěděli o novém čtyřdenním workshopu pro žáky 9. tříd se zaměřením na sebepoznání, kariérní poradenství a přechod do dospělého života.


Další setkání proběhlo na konci března. Tentokrát se mezi účastníky zapojil sám pan jednatel Michal Zuza. Poté, co proběhla prohlídka Školamyšl v Litomyšli a beseda s paní ředitelkou Radkou Renzovou, se všichni rozdělili do dvou skupin, kde se řešila dvě velmi zajímavá témata. Jedním z nich byla otázka “Co všechno je třeba připravit pro případný nečekaný výpadek ředitele, aby škola mohla fungovat dál?” druhá z nich  byla na téma “Co má největší vliv na wellbeing pedagogů i žáků a jaké postupy či nástroje se komu kde osvědčily?”. 





Jsme velice rádi, že jsme se mohli připojit k asociaci malých inovativních škol. Věříme, že společně budeme moci nejen sdílet své zkušenosti a osvědčené postupy, ale také spolupracovat na rozvoji inovativních přístupů k vzdělávání a podpoře rozvoje našich škol a studentů.


Děkujeme za srdečné přijetí a těšíme se na budoucí spolupráci a vzájemné inspiraci.



88 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
GENIUS Logo school a kindergarten-01.jpg
bottom of page