top of page

🌱 Projekt Skautského institutu “PATRONÁTY”

Naší vizí je škola, která nebude jen přípravou na život, ale bude dětem ukazovat, že i ve školním věku jsou platnými členy společnosti, aktivními obyvateli globálního světa. Proto jsem se rozhodli zapojit do projektu Skautského institutu s názvem “Patronáty”, v rámci kterého se naše děti budou pod dohledem odborníka starat o konkrétní přírodní lokalitu v blízkosti školy.


Ekologie je jedním z důležitých pilířů naší vzdělávací koncepce. Jelikož chceme dětem zprostředkovávat zážitky, kdy jejich péče o krajinu má okamžitý pozitivní dopad, zapojili jsme se od začátku školního roku do projektu "Patronáty" organizovaného Skautským institutem. Naše děti se tak budou pod dohledem ekologa starat o konkrétní přírodní lokalitu v blízkosti školy.


V první fázi projektu jsme spolu s koordinátorkou Patronů v Praze, paní Lenkou Kachlíkovou, ekoložkou Kateřinou Štajerovou a zástupcem Magistrátu panem Jiřím Lomem vytipovali přímo v terénu vhodné území. Naší lokalitou bude prostor u Nového pivovarského rybníka v Krči, kde se vyskytují cenné vodomilné rostliny, ale také ledňáčci a netopýři.


V pondělí 21.11. jsme vyrazili za výukou do Krčského lesa, kde na nás čekala paní ekoložka Kateřina Štajerová, která nám odhalila, kolik života se skrývá v tuto roční dobu v lesní lokalitě, o kterou se budeme dlouhodobě starat. Pak následovalo hrabání listí, vytrhávání náletových rostlin a kopání tůňky, kde vzniknou mokřádky, do kterých se na jaře nastěhují žáby a čolci. Některé děti se poprvé setkaly s motykou, rýčem nebo hráběmi, tak to byl pro ně velký zážitek. Ve třídě jsme pak své zážitky zreflektovali.


Na jaře pak území budeme čistit od náletových rostlin a vysévat místně vhodné květiny a keře, které poskytnou zázemí pro lezoucí hmyz i motýly.



Velice děkujeme Skautskému institutu za spolupráci.

88 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
GENIUS Logo school a kindergarten-01.jpg
bottom of page