top of page
Obrázek autoraKateřina Harcombe

💦Povinný plavecký kurz základní školy

Minulý týden absolvovali studenti základní školy povinný plavecký kurz pod vedením zkušených instruktorů ve vyhřívaném 25m bazénu Sportcentrum Brandýs nad Labem.


Již druhým rokem jsme se na podzim zúčastnili povinného plavecký kurzu ve spolupráci se ZŠ PRO DĚTI. Kurz trval 5 dní a měl opět výjezdovou formu, žáci tedy jezdili každý den na místo a zpět. Denní program se skládal ze dvou 90 minutových lekcí plavání, pohybových aktivit na suchu a samozřejmě stravy, kterou jsme měli zajištěnou na místě. Instruktoři nenásilnou a zábavnou formou vedli děti nejen ke zvládnutí základních plaveckých způsobů, ale i k lásce k vodě. Za vším stojí jejich unikátní koncept výuky plavání, který je zaměřen na děti mladšího školního věku, a využití moderních výukových metod.


Studenti byli rozřazeni do tří skupin dle své plavecké zdatnosti a bazén byl v tu ránu plný Pirátů, Žraloků a Námořníků. Trénovali různé dechové techniky, skoky do vody, plavecké styly a samozřejmě nechyběla ani zábava v podobě vodních her. Ve sportovním areálu nám byla k dispozici i tělocvična, kterou jsme využili k pohybovým aktivitám “na suchu”, jejichž součásti byly i základy první pomoci.



Plavání je v rámci školní docházky povinné a žáci kurzem splnili 20 hodin, což je celá polovina hodin, které musí za svou základní školní docházku absolvovat. A proč je na něj i v rámci vzdělávání kladen takový důraz? Jedná se o fyzickou aktivitu, o jejím prospěchu pro naše tělo tedy není pochyb. Nejen, že si plaváním zlepšujeme naši fyzickou kondici, koordinaci, kapacitu plic či například šetříme naše klouby, ale i naší hlavě se zavděčíme. Plavání totiž může působit i relaxačně, uvolňuje stres a napětí, pomáhá budovat sebevědomí ve vodě, rozvíjet soutěživot a snahu o zlepšování svých dovedností. Kromě bezpečnosti dětí u vody, kterou s sebou osvojení této dovednosti přináší, má tedy mnoho pozitivních vlivů a co je zcela nejlepší? Tuto aktivitu můžeme provozovat v každém počasí po úplně celý rok! 😀




59 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


GENIUS Logo school a kindergarten-01.jpg
bottom of page