top of page

Daňová sleva na školkovném za rok 2019

V tomto týdnu opět vystavujeme „Potvrzení o výši vynaložených výdajů za umístění dítěte v zařízení péče o děti předškolního věku“, díky kterému si mohou rodiče snížit daň o náklady, které vydali za pobyt dítěte v naší mateřské škole v roce 2019.


Zde jsou některá důležitá fakta:

· Slevu lze využít pro snížení daně z příjmů za celý rok, přestože dítě chodilo do školky jen část roku.

· Sleva za umístění dítěte umožní jednomu z rodičů odečíst si z daní výdaje, které v příslušném kalendářním roce prokazatelně vynaložil za umístění v mateřské škole nebo jiném zařízení péče o děti předškolního věku.

· Do tohoto potvrzení je zahrnuto pouze uhrazené školné, nikoli stravné nebo jiné náklady, například na mimořádné akce apod.

Maximální výše roční slevy za rok 2019 je 13 350 korun za jedno dítě.

Tato forma slevy se liší od standardní „slevy na dítě“ tím, že se uplatňuje zpětně a ne měsíčně. V příštím roce (2020, přiznání podávané v roce 2021) by sleva měla být již až 14 600 Kč.




Na rozdíl od standardní slevy na dítě nepočítá nová sleva za umístění dítěte s takzvaným bonusem. Lidé si ji budou moci odečítat z daní, ale pokud je jejich daňová povinnost nižší než nárok na slevu, nevyužijí slevu celou. U dosavadní slevy na dítě přitom mohou nevyužitou část slevy dostat ve formě bonusu jako peníze "navíc" od státu. U obou slev ale platí, že ji může uplatnit pouze jeden z rodičů.


Zákon nepočítá s omezením této nové slevy pro živnostníky a osoby samostatně výdělečně činné, pokud současně uplatňují takzvaný výdajový paušál. Slevu však nemůže využít podnikatel, který si výdaje za předškolní zařízení uplatní ve svých "obecných" daňových nákladech, tedy ve výdajích vynaložených na dosažení, zajištění a udržení příjmů podle paragrafu 24 zákona o daních z příjmů. (čerpáno z Aktuálně.cz)


A kde to najdeme v daňové přiznání? Slevu uplatníme v daňovém přiznání k dani z příjmů fyzických osob na řádku 69a. Povinnou přílohou daňového přiznání je právě vystavené potvrzení. Pokud za vás podává daňové přiznání váš zaměstnavatel, potvrzení dáte jemu.


132 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
GENIUS Logo school a kindergarten-01.jpg
bottom of page