top of page

Daňová sleva na školkovném za rok 2020

V tomto týdnu opět vystavujeme „Potvrzení o výši vynaložených výdajů za umístění dítěte v zařízení péče o děti předškolního věku“, díky kterému si mohou rodiče snížit daň o náklady, které vydali za pobyt dítěte v naší mateřské škole v roce 2020.


ŠKOLKOVNÉ JE SLEVA NA DANI VE VÝŠI 14 600 KČ ROČNĚ.

Zde jsou některá důležitá fakta:

  • Jak velká je to sleva: 14 600 Kč za rok 2020, nelze uplatnit měsíčně.

  • Kdo má nárok: jeden z rodičů dítěte, které navštěvuje zákonem určená předškolní zařízení.

  • Jak uplatnit: v daňovém přiznání, nebo u zaměstnavatele v ročním zúčtování daně.

  • Kdy uplatnit: jednou za rok při daňovém přiznání (do 1. 4. 2021), u zaměstnavatele při ročním zúčtování daně (do 15. 2. 2021).

  • Může přinést daňovou vratku: ANO.

  • Může přinést daňový bonus: NE.


Tato forma slevy se liší od standardní „slevy na dítě“ tím, že se uplatňuje zpětně a ne měsíčně. V příštím roce (2021, přiznání podávané v roce 2022) by sleva měla být již až 15 200 Kč.


CO VŠECHNO JE MOŽNÉ PROPLATIT V RÁMCI SLEVY ŠKOLKOVNÉ

V rámci slevy školkovné je možné odečíst z daní pouze náklady vynaložené na pobyt dítěte v předškolním zařízení. Do této daňové slevy není možné započítat například stravné nebo náklady na výlety a další aktivity. Školkovné se vztahuje pouze na náklady za pobyt dítěte ve školce, tzv. školné, a ne na další náklady spojené s pobytem dítěte v zařízení.



JAK SE SLEVA UPLATŇUJE?

Školkovné jako slevu na dani může použít pouze jeden z rodičů. Nárok na tuto slevu musí při nárokování dokázat dokladem o zaplacených platbách. Potvrzení pro nárok na slevu získáte ve své školce, která vydává tato potvrzení vždy na začátku každého roku. Musíte si o něj ale zažádat, většina školek nevydává potvrzení automaticky.

Slevu můžete uplatnit na všechny své děti, které chodí do školky, platí jen omezení, že na jedno dítě můžete vykázat slevu maximálně 14 600 Kč ročně (až 15 200 Kč příští rok). Použití slevy není vázané na nic jiného, je ovšem mít třeba dostatečné příjmy, aby vám mohla být sleva odečtena od vypočtené daně z příjmu.

Platí, že slevu používá vždy jeden z rodičů, za určitých podmínek ale platí, že slevu můžou uplatnit i prarodiče nebo jiní opatrovníci dítěte. A to, pokud je dítě v péči nahrazující péči rodičů a pokud žije s opatrovníkem ve společné domácnosti.

Sleva se uplatňuje v ročním zúčtování v části sleva na dani a v daňovém přiznáním k příjmu fyzických osob na řádku 69a sleva za umístění dítěte. K vyplněnému daňovému přiznání a k podepsanému ročnímu zúčtování je pak nutno doložit veškerá potvrzení o zaplacených nákladech.


Tento článek je převzatý z www.vimjakna.cz.


282 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
GENIUS Logo school a kindergarten-01.jpg
bottom of page